Persoanele asigurate din Romania care necesita tratamente medicale planificate, ce nu pot fi furnizate intr-un termen rezonabil in tara, au posibilitatea de a accesa servicii medicale intr-un alt stat membru al Uniunii Europene (UE), al Spatiului Economic European (SEE), al Confederatiei Elvetiene sau al Regatului Unit, utilizand Documentul Portabil S2. Acest document este emis de casele de asigurari de sanatate si ofera acces la servicii medicale in aceleasi conditii ca si cetatenii din statul in care urmeaza sa fie oferite tratamentele.
Documentul Portabil S2 (fostul formular european E 112) se emite in temeiul dispozitiilor art. 20 si 27 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, respectiv art. 26 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 si permite persoanelor asigurate sa acceseze servicii medicale intr-un alt stat membru daca:
-Tratamentul face parte din pachetul de servicii de baza acoperit de legislatia nationala.
-Tratamentul nu poate fi acordat intr-un termen rezonabil in Romania din motive medicale.
Conform informatii postate de CNAS aici: https://cnas.ro/state-membre-ue-see-elvetia-regatul-unit/ persoana interesata va depune la casa de asigurari de sanatate o cerere insotita de urmatoarele documente:
-copie de pe actul de identitate sau de pe certificatul de nastere, dupa caz;
-dosarul medical, care va contine, pe langa inscrisuri medicale, raportul medical din care sa rezulte diagnosticul, precum si recomandarea medicala pentru efectuarea tratamentului;
-confirmarea scrisa din partea unitatii sanitare din statul membru al UE/SEE/Confederatia Elvetiana/Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in care se intentioneaza efectuarea serviciului medical, cu privire la disponibilitatea acesteia de a acorda respectivul serviciu medical, pe baza DP S2, in perioada indicata de persoana solicitanta, pe baza recomandarii medicului curant care intocmeste raportul medical.Toate documentele medicale, precum si raportul medical trebuie sa fie datate, semnate si stampilate.
Important!
Raportul medical se intocmeste de un medic dintr-un spital clinic universitar, sau dupa caz, judetean aflat in relatii contractuale cu o casa de asigurari de sanatate din Romania si trebuie sa precizeze in mod explicit si argumentat motivul pentru care serviciul medical respectiv nu poate fi acordat intr-un interval de timp rezonabil in nici o unitate sanitara din Romania;
De asemenea, din raportul medical trebuie sa rezulte ca serviciul medical solicitat face parte din pachetul de servicii de baza de care beneficiaza asiguratii in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania, precum si faptul ca acesta nu poate fi efectuat intr-un interval de timp rezonabil in niciuna dintre unitatile sanitare din Romania, luand in considerare starea curenta de sanatate a persoanei solicitante si evolutia probabila a bolii).
Dupa efectuarea inregistrarii cererii, casa de asigurari procedeaza la analiza acesteia, dupa cum urmeaza:
a) verifica statutul de asigurat al persoanei solicitante; in situatia in care in urma verificarilor se constata ca persoana nu este asigurata, cererea de eliberare a formularului nu este aprobata, iar acest lucru se comunica in scris solicitantului;
b) analizeaza dosarul medical pentru a verifica indeplinirea conditiei potrivit careia tratamentul respectiv se afla in pachetul de servicii de baza reglementat de legislatia nationala si nu se poate acorda in Romania intr-un termen justificat din punct de vedere medical, avandu-se in vedere starea de sanatate si evolutia probabila a bolii;
Daca constata indeplinirea celor doua conditii, elibereaza documentul S2, termenul maxim de solutionare a cererii de eliberare fiind de 5 zile lucratoare.
Prestatiile acordate in baza Documentului Pportabil S2 genereaza rambursari pe baza de facturi intre institutii.
-Documentul trebuie obtinut inainte de deplasarea in strainatate, potrivit prevederior Art. 25 alin. 3 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009. In cazuri exceptionale de forta majora, acesta poate fi emis retroactiv, pe baza unui referat justificativ intocmit de casa de asigurari.
-Costurile de transport, cazare si eventualele coplati nu sunt acoperite prin DP S2 si raman in sarcina asiguratului.
-Tratamentele pot fi realizate doar in unitati medicale din sistemele de securitate sociala ale statelor membre vizate.
Documentul Portabil S2 reprezinta o oportunitate vitala pentru persoanele asigurate care nu pot beneficia de tratamente medicale adecvate in Romania. Procedura este simpla, dar necesita documentatie completa si justificare medicala solida. Pentru mai multe informatii si sprijin in procesul de solicitare, contactati casa de asigurari de sanatate la care sunteti arondati.
Newsletter portalpersoanefizice.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalpersoanefizice.ro si primesti cadou Raportul special "Top 20 spete: Impozitarea persoanelor fizice"!