Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1334 din 31 decembrie 2024, a introdus masuri de suspendare si amanare a unor drepturi si facilitati sociale, cu scopul de a reduce cheltuielile publice pentru fundamentarea bugetului consolidat pe anul 2025.
Ce se modifica: Drepturile stabilite pentru copiii persoanelor care au suferit persecutii din motive etnice, conform Ordonantei Guvernului nr. 105/1999, se vor acorda incepand cu data de 1 ianuarie 2026, si nu din 2025, cum era prevazut initial.
Context legislativ:
-Art. 1 alin. (1) lit. c) si g) din Ordonanta Guvernului nr. 105/1999: Beneficiaza de prevederile prezentei ordonante persoana, cetatean roman, care in perioada regimurilor instaurate cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 a avut de suferit persecutii din motive etnice, dupa cum urmeaza:
c) a fost refugiata, expulzata sau stramutata in alta localitate;
g) a fost evacuata din locuinta pe care o detinea.
-Art. 1 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 105/1999: Indemnizatie lunara: Persoana care s-a aflat in situatiile de mai sus (a fost refugiata, expulzata sau stramutata in alta localitate, sau a fost evacuata din locuinta pe care o detinea) are dreptul la o indemnizatie lunara de 350 lei, pentru fiecare an de stramutare, de munca fortata sau de evacuare din propria locuinta.
Art. 3 1 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 105/1999: Copilul celui decedat, disparut sau exterminat in trenul mortii, in timpul masacrelor indreptate impotriva populatiei minoritare, in timpul deportarii in ghetouri si lagare de concentrare din strainatate, in timpul privarii de libertate in locuri de detentie sau in lagare de concentrare, in timpul refugierii, expulzarii sau stramutarii in alta localitate, in timpul evacuarii din locuinta pe care o detinea, in timp ce a facut parte din detasamentele de munca fortata, are dreptul la o indemnizatie lunara in cuantum de 175 lei.
Impact: Aceasta amanare afecteaza direct copiii acestor categorii de persoane, prelungind perioada pana la acordarea efectiva a indemnizatiilor.
Ce se modifica: Aplicarea prevederilor Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru prescolari si elevii din invatamantul primar, este suspendata in perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2025.
Context legislativ:
Legea nr. 509/2006 prevedea distribuirea mierii de albine, intr-un efort de imbunatatire a nutritiei copiilor din gradinite si scoli primare. Programul urma sa fie implementat anual, dar, din pacate, suspendarea deciziei reflecta prioritatile de reducere a cheltuielilor bugetare.
Impact: Elevii din invatamantul primar si prescolarii nu vor mai beneficia de suplimentul nutritiv, ceea ce poate afecta si industria apicola implicata in livrarea mierii.
Masurile adoptate prin Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024 reflecta o prioritizare a stabilitatii macroeconomice si a reducerii deficitului bugetar, insa acestea vin cu un impact social negativ asupra unor categorii vulnerabile. Ramane de vazut cum vor fi gestionate aceste situatii in anii urmatori.
Newsletter portalpersoanefizice.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalpersoanefizice.ro si primesti cadou Raportul special "Top 20 spete: Impozitarea persoanelor fizice"!