Incepand cu 1 ianuarie 2025, termenul pentru depunerea declaratiei unice in cazul inceperii, incetarii sau suspendarii temporare a unei activitati independente va suferi modificari, conform OUG nr. 128/2024. Schimbarea consta in eliminarea obligatiei de depunere a declaratiei in termen de 30 de zile de la eveniment, mutand termenul direct in anul urmator, pana la data de 25 mai.
Pana la finalul anului 2024, contribuabilii care desfasoara activitati independente, obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor sau intra in suspendare temporara trebuie sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. De la 1 ianuarie 2025, aceasta regula este inlocuita cu obligatia de a depune declaratia unica doar in anul urmator, in cadrul termenului general stabilit pentru data de 25 mai.
Astfel, indiferent daca o activitate incepe, inceteaza sau intra in suspendare pe parcursul unui an fiscal, contribuabilii vor include aceste modificari in declaratia unica aferenta intregului an, depusa in anul urmator.
Inceperea unei activitati independente - Daca o persoana incepe o activitate pe 15 martie 2025, nu mai are obligatia sa depuna declaratia unica pana pe 14 aprilie 2025. Aceasta va declara veniturile estimate pentru 2025 in declaratia unica depusa pana la 25 mai 2026.
Suspendarea temporara a unei activitati - In cazul suspendarii unei activitati la 1 iulie 2025, contribuabilul nu mai trebuie sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile. Modificarea va fi reflectata in declaratia unica din 2026.
Venituri din inchiriere - Pentru contractele de inchiriere incheiate sau incetate in cursul anului 2025, contribuabilii vor include informatiile aferente in declaratia depusa pana la 25 mai 2026.
Modificarile au ca scop simplificarea obligatiilor declarative, prin eliminarea depunerilor multiple in decursul unui an precum si reducerea riscului de erori in depunerea declaratiilor ca urmare a suprapunerii termenelor scurte.
In concluzie, incepand cu anul 2025, va fi termenul anual unic. Toate veniturile si modificarile din anul anterior trebuie incluse in declaratia unica pana la data de 25 mai a anului urmator.
Atentie insa la respectarea reglementarilor in vigoare pana la 31 decembrie 2024. Pentru veniturile aferente anului 2024, regulile actuale raman valabile, inclusiv termenul de 30 de zile pentru depunerea declaratiei unice in cazul inceperii sau incetarii unei activitati, conform art. 120 din Codul fiscal, care prevede:
- Contribuabilii care incep o activitate in cursul anului fiscal sunt obligati sa depuna Declaratia unica, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului;
- Asociatiile fara personalitate juridica care incep o activitate in cursul anului fiscal, sunt obligate sa depuna la organul fiscal competent Declaratia privind veniturile estimate pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale, pentru venitul estimat a se realiza pentru anul fiscal, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului;
- Contribuabilii care determina venitul net pe baza de norme de venit, precum si cei pentru care cheltuielile se determina in sistem forfetar si care au optat pentru determinarea venitului net in sistem real, depun declaratia unica in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului;
- Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole, silvicultura si piscicultura pentru care impozitul se determina in sistem real si care in cursul anului isi inceteaza activitatea, precum si cei care intra in suspendare temporara a activitatii, au obligatia de a depune Declaratia unica, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului;
- Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare, din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, precum si din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, pentru care impunerea este finala, au obligatia sa depuna Declaratia unica, in termen de 30 de zile de la incheierea contractului si respectiv pana la data de 25 mai, inclusiv a fiecarui an, pentru contractele in curs, in cazul celor care au incheiat contractele in anii anteriori;
- Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si cele din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de cel mult 30 de zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia;
- Contribuabilii/asociatiile fara personalitate juridica care incep o activitate in luna decembrie, depun Declaratia unica pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului;
- Venitul net din activitati independente/activitati agricole desfasurate de persoana fizica cu handicap grav sau accentuat (individual si/sau in asociere) determinat pe baza normelor de venit sau in sistem real se reduce proportional cu numarul de zile calendaristice pentru care venitul este scutit de la plata impozitului, de catre contribuabil, prin depunerea Declaratiei unice, in termen de 30 de zile de la obtinerea certificatului care atesta incadrarea in gradul de handicap.
Important! Impozitul datorat va fi calculat pentru venitul net anual redus proportional cu numarul de zile in care beneficiaza de scutirea de la plata impozitului.
Newsletter portalpersoanefizice.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalpersoanefizice.ro si primesti cadou Raportul special "Top 20 spete: Impozitarea persoanelor fizice"!