La data de 03 ianuarie 2025 a intrat in vigoare procedura privind plata onorariilor expertilor judiciari, reglementata prin Ordinul ministrului justitiei nr. 2827/C/2024. Procedura detaliaza modul de organizare si desfasurare a activitatilor de plata pentru expertii tehnici judiciari si contabili implicati in expertize judiciare dispuse de instante.
Expertiza tehnica judiciara reprezinta expertiza tehnica efectuata din dispozitia organelor de urmarire penala, a instantelor judecatoresti sau a altor organe cu atributii jurisdictionale, de catre expertul sau specialistul numit de acestea, in vederea lamuririi unor fapte sau imprejurari ale cauzei.
Activitatea de expertiza tehnica se poate exercita la alegere de catre expertii tehnici, individual sau in societati comerciale constituite potrivit legii, care au ca obiect de activitate efectuarea de expertize tehnice.
Potrivit dispozitiilor art. 82 alin. 1) din Codul de procedura fiscala, orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala.
Expertizele tehnice judiciare se efectueaza de catre expertii tehnici judiciari sau specialistii care dobandesc aceasta calitate in urma unui examen sau interviu organizat de catre Ministerul Justitiei.
Expertul are obligatia de a depune raportul de expertiza la organul care a incuviintat expertiza, insotit de:
-nota de evaluare a onorariului;
-decontul cheltuielilor de transport, cazare, diurna sau al altor cheltuieli ocazionate de efectuarea expertizei si in stransa legatura cu aceasta;
-decontul justificativ depus ulterior la biroul local, in vederea platii onorariului.
Important!
Nota de evaluare a onorariului si decontul cheltuielilor de transport, cazare, diurna sau al altor cheltuieli ocazionate de efectuarea expertizei si in stransa legatura cu aceasta, nu se confunda cu decontul justificativ depus ulterior de catre expertul judiciar, la biroul local, in vederea platii onorariului.
- in cauzele civile: cu cel putin 10 zile inainte de termenul fixat pentru judecata;
- in cauzele penale: la termenul stabilit in ordonanta organului de urmarire penala sau in incheierea instantei.
Pentru incasarea onorariului provizoriu, expertul are obligatia sa incarce, in sistemul national RO e-Factura, factura electronica intocmita pe suma provizorie (compusa din onorariu provizoriu si, respectiv, avans cheltuieli) stabilita de organul care a dispus efectuarea expertizei si inscrie in decontul justificativ numarul primit la incarcarea facturii electronice.
Pentru incasarea onorariului definitiv, expertul are obligatia sa incarce, in sistemul national RO e-Factura, factura electronica intocmita pe diferenta dintre suma definitiva aprobata la plata (compusa din onorariu definitiv si, respectiv, cheltuieli definitive aprobate spre decontare) si suma provizorie (compusa din onorariu provizoriu si, respectiv, avans cheltuieli) si inscrie in decontul justificativ numarul primit la incarcarea facturii electronice.
Expertul tehnic judiciar va emite factura electronica RO e-Factura, pe care o va incarca in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, in vederea descarcarii acesteia de catre biroul local.
Factura electronica RO e-Factura va fi emisa cu respectarea prevederilor art. 319 din Codul fiscal si va contine si urmatoarele pozitii care cuprind:
-suma stabilita de organul cu atributii jurisdictionale cu titlu de onorariu, cu indicarea numarului dosarului;
-cheltuielile de transport, cazare, diurna sau alte cheltuieli ocazionate de efectuarea expertizei si in stransa legatura cu aceasta, incuviintate de organul cu atributii jurisdictionale, daca este cazul;
-retinerea de catre birourile locale a cotei de 10% din onorariul stabilit pentru expertiza tehnica judiciara, aceasta suma fiind evidentiata in minus ("-").
In cazul in care se solicita plata mai multor onorarii aferente mai multor dosare, expertul judiciar poate emite o singura factura electronica, in care va evidentia sumele stabilite de organele cu atributii jurisdictionale pentru fiecare dosar in parte (cu indicarea numarului fiecarui dosar), ori poate emite cate o factura electronica pentru fiecare onorariu in parte, caz in care va depune si borderoul centralizator prevazut in anexa nr. 2 la Ordinul 2827/C/2024.
In cazul expertilor contabili judiciari si al consultantilor fiscali judiciari, factura electronica va contine doar pozitiile care cuprind sumele stabilite cu titlu de onorariu si cheltuielile de transport, cazare, diurna sau alte cheltuieli incuviintate de organul cu atributii jurisdictionale.
Documentele justificative (cu exceptia facturii electronice, care trebuie incarcata in RO e-Factura) pot fi depuse la biroul local sau pot fi transmise catre biroul local prin e-mail (scanate intr-un singur document de tip .pdf pentru fiecare decont justificativ in parte), posta ori prin servicii de curierat rapid.
Aceasta procedura aduce claritate si predictibilitate in ceea ce priveste plata onorariilor expertilor judiciari, contribuind la fluidizarea procesului judiciar. Implementarea sistemului RO e-Factura reprezinta un pas important spre digitalizarea si eficientizarea activitatilor administrative ale tribunalelor.
Newsletter portalpersoanefizice.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalpersoanefizice.ro si primesti cadou Raportul special "Top 20 spete: Impozitarea persoanelor fizice"!