Incepand cu anul 2025, persoanele fizice care desfasoara activitati independente si care fie inregistreaza pierderi, fie nu obtin venituri impozabile, vor beneficia de scutire de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS). Masura este reglementata in mod expres prin modificarile aduse Codului fiscal prin OUG nr. 128/2024, dar ofera si posibilitatea ca acesti contribuabili sa opteze pentru plata contributiei, daca doresc.
Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabilii care in anul fiscal pentru care se depune declaratia unica, au realizat venituri din activitati independente, prin aplicarea cotei de contributie de 10% asupra bazei anuale de calcul care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egale cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara.
Modificarea explicita referitoare la scutirea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru persoanele care au inregistrat pierdere fiscala sau venit net anual egal cu zero se regaseste in noul alin. (2) al art. 174, in vigoare de la 01.01.2025.
Potrivit prevederilor acestui articol, persoanele fizice care au realizat venituri din activitati independente si au inregistrat pierdere fiscala sau un venit net anual egal cu zero, nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, dar, pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 180 alin. (1) din Codul fiscal, care prevede ca, incepand cu 01.01.2025, pot opta in anul curent pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate:
a) persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal sa desfasoare activitati independente, altele decat cele din contracte sportive, precum si cele care au inregistrat pierdere fiscala in anul fiscal anterior sau un venit net anual egal cu zero;
b) persoanele fizice care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h):
- venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
- venituri din asocierea cu o persoana juridica pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
- venituri din cedarea folosintei bunurilor;
- venituri din activitati agricole, silvicultura si;
- venituri din investitii;
- venituri din alte surse.
c) persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155 si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1) respectiv categoriile de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (de exemplu, copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenti, studentii-doctoranzi, etc);
d) persoanele fizice care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155, pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.
Incepand cu 01.01.2025, persoanele fizice datoreaza CASS pentru anul in care exercita optiunea, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul, reprezentand valoarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data de 1 ianuarie a anului pentru care se datoreaza contributia.
Contributia de asigurari sociale de sanatate datorata, se evidentiaza in Declaratia unica prin care se exercita optiunea de plata a CASS, care se depune oricand in cursul anului in care se opteaza pentru plata contributiei.
In cazul persoanelor fizice care opteaza in anul curent pentru plata CASS, iar in cursul aceluiasi an, ulterior exprimarii optiunii, se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei, contributia de asigurari sociale de sanatate datorata, nu se recalculeaza.
Conform art. 67 alin 1) si 2) din Codul fiscal, veniturile din activitati independente cuprind veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii si veniturile din profesii liberale, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente. Constituie venituri din profesii liberale veniturile obtinute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective.
Compararea cu vechea prevedere
In vechiul text al art. 174 din Codul fiscal, aplicabil pana la 31.12.2024, nu este prevazuta in mod explicit scutirea de la plata CASS pentru persoanele care inregistrau pierderi sau venituri zero. Obligatia de plata a contributiei exista in baza anuala de calcul stabilita conform art. 170 alin. (1), indiferent de pierderile fiscale sau lipsa veniturilor impozabile.
Incepand cu 1 ianuarie 2025, articolul 174 din Codul fiscal aduce clarificari suplimentare privind termenele de plata si facilitatile acordate contribuabililor care datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS):
- Plata contributiei se efectueaza pana la termenul legal de depunere a declaratiei unice, conform art. 122 alin. (3), respectiv pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a castigului net anual/pierderii nete anuale;
- Persoanele fizice pot efectua plati reprezentand contributia datorata oricand pana la termenul limita de plata, oferind flexibilitate contribuabililor.
- Bonificatii de pana la 10% din contributia datorata pot fi acordate, iar nivelul exact al bonificatiei, termenele si conditiile de acordare vor fi stabilite prin legea anuala a bugetului de stat.
Newsletter portalpersoanefizice.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalpersoanefizice.ro si primesti cadou Raportul special "Top 20 spete: Impozitarea persoanelor fizice"!