In contextul finalului de an, persoanele fizice autorizate (PFA) care desfasoara activitati producatoare de venit, ale caror venituri sunt determinate in sistem real si care conduc evidenta contabila in partida simpla sau dubla, trebuie sa efectueze inventarierea generala a elementelor patrimoniale, conform prevederilor Ordinului M.F. nr. 2861/2009 privind inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii.
In cazul gestiunilor cu marfuri perisabile, limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate marfurilor, sunt prevazute la art. 13 din Norma privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare, aprobate prin H.G. nr. 831/2004.
In conformitate cu art. 1 din norme, prin perisabilitati, se intelege ”scazamintele care se produc in timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii marfurilor, determinate de procese naturale cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliza, racire, inghetare, topire, oxidare, aderare la peretii vagoanelor sau ai vaselor in care sunt transportate, descompunere, scurgere, imbibare, ingrosare, imprastiere, faramitare, spargere, inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, in procesul de comercializare in reteaua de distributie (depozite cu ridicata, unitati comerciale cu amanuntul si de alimentatie publica)”.
Important!
Nu constituie perisabilitati pierderile incluse in normele de consum tehnologic, precum si cele produse prin neglijenta, sustrageri si cele produse din alte cauze imputabile persoanelor vinovate sau cele determinate de cauze de forta majora.
Limitele maxime de perisabilitate
Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate marfurilor in procesul de comercializare sunt, spre exemplu:
Nr. crt. |
Denumirea grupei, subgrupei sau produsului |
Felul ambalajului |
Limita maxima de perisabilitate (%) |
|||
Transport |
Depozitare |
Desfacere cu amanuntul sau in alimentatia publica |
||||
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1. |
Carne, slanina, organe si subproduse comestibile (de ovine, porcine, bovine, pasari, vanat) - proaspete si refrigerate (exclusiv cele preambalate in gramaj fix si carnea de miel) |
vrac, tavi, navete, saci |
0,15 |
0,25 |
0,45 |
|
2. |
Carne de miel - proaspata si refrigerata |
tavi, navete, saci |
- |
0,25 |
0,45 |
|
3. |
Carne congelata |
vrac, tavi, navete |
- |
0,25 |
1,20 |
|
4. |
Preparate din carne (cu exceptia celor crude, uscate si a celor preambalate in gramaj fix) Etc. |
navete, tavi, saci |
0,20 |
0,30 |
0,75 |
Nr. crt. |
Denumirea grupei, subgrupei sau produsului |
Felul ambalajului |
Limita maxima de perisabilitate (%) |
|||
Transport |
Depozitare |
Desfacere in farmacii si drogherii |
||||
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1. |
Substante farmaceutice lichide: |
|||||
a) apoase |
flacon sticla/ canistra PVC |
0,30 |
0,50 |
2,00 |
||
b) alcoolice |
flacon sticla/ canistra PVC |
0,30 |
0,50 |
1,00 |
||
c) volatile |
flacon sticla/ canistra PVC |
0,30 |
0,50 |
2,50 |
||
d) foarte volatile |
flacon sticla |
0,30 |
1,00 |
3,00 |
||
e) acizi si substante uleioase |
flacon sticla |
0,30 |
1,00 |
2,00 |
||
2. |
Substante farmaceutice de consistenta moale |
borcan sticla/ cutii PVC |
0,25 |
1,00 |
2,50 |
|
3. |
Substante farmaceutice de consistenta solida (pulberi) |
pungi PVC/pungi hartie |
0,20 |
0,50 |
2,00 |
|
4. |
Produse vegetale (ceaiuri medicinale) |
punga hartie/carton |
0,20 |
0,50 |
1,00 |
|
5. |
Medicamente specialitati in ambalaj comercial (fiole, flacoane, cutii, etc.) |
fiole, flacoane, cutii carton |
0,40 |
- |
0,20 |
Nr. crt. |
Denumirea grupei, subgrupei sau produsului |
Felul ambalajului |
Limita maxima de perisabilitate (%) |
|||
Transport |
Depozitare |
Desfacere |
||||
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
1. |
Produse farmaceutice de uz veterinar |
|||||
Injectabile: |
||||||
a) solutii apoase |
flacoane sticla, plastic |
0,3 |
0,5 |
2,0 |
||
b) solutii uleioase |
flacoane sticla, plastic |
0,3 |
0,5 |
2,0 |
||
c) suspensii apoase |
flacoane sticla, plastic |
0,3 |
0,5 |
2,0 |
||
Pulberi |
pungi, saci, cutii |
0,3 |
0,5 |
2,0 |
||
Bujiuri, ovule, supozitoare |
cutii plastic |
0,3 |
0,5 |
2,0 |
||
Antiparazitare: |
||||||
a) externe sub forma de emulsie apoasa |
bidoane plastic |
0,3 |
0,5 |
2,0 |
||
b) externe sub forma de emulsie uleioasa |
bidoane plastic |
0,3 |
0,5 |
2,0 |
||
c) interne (per os) |
cutii plastic |
0,3 |
0,5 |
1,0 |
||
d) injectabile |
flacoane sticla, plastic |
0,3 |
0,5 |
2,0 |
||
2. |
Dezinfectante |
bidoane/butoaie plastic |
0,3 |
0,5 |
2,0 |
|
3. |
Antiseptice |
bidoane plastic |
0,3 |
0,5 |
2,0 |
|
4. |
Raticide |
cutii plastic |
0,3 |
0,5 |
2,0 |
Perisabilitatile pot fi acordate numai dupa o verificare faptica a cantitatilor de produse existente in gestiune, stabilite dupa cantarire, numarare, masurare si prin alte asemenea procedee si dupa efectuarea compensarilor. Limitele maxime de perisabilitate admise la depozitare si desfacere se stabilesc la nivelul intregii activitati, prin aplicarea coeficientului stabilit pentru grupa de marfuri la pretul de inregistrare al marfurilor intrate sau la pretul de livrare pentru marfurile vandute in perioada cuprinsa intre doua inventare. Aceleasi limite maxime de perisabilitate se acorda si pentru marfurile din stoc.
Limitele maxime de perisabilitate in timpul transportului se aplica o singura data pentru cantitatile de marfa efectiv intrate sau livrate, in functie de conditia de livrare stabilita.
Respectarea normelor privind limitele admisibile de perisabilitate este obligatorie pentru operatori care gestioneaza marfuri in procesul de comercializare. Pierderile sau scaderile cantitative care depasesc normele de perisabilitate stabilite nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal, conform art. 25 alin. 3) lit. d) din Codul fiscal (pentru platitorii de impozit pe profit) respectiv art. 68, alin. 5) lit. d) pentru stabilirea venitului net din activitati independente, determinat in sistem real.
Newsletter portalpersoanefizice.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul portalpersoanefizice.ro si primesti cadou Raportul special "Top 20 spete: Impozitarea persoanelor fizice"!